Beschermt een mondmasker?
Het standaard mondmasker beschermt niet tegen het coronavirus! Het virus kan door en met name langs het masker komen.
Een zogenaamd ademhalingbeschermingsmasker biedt meer bescherming tegen het coronavirus. Ademen door een FFP2/FFP3-masker gaat zwaar en het masker zit zo strak op het gezicht dat je zo’n masker maar kort kan en wil dragen. ”
Een ander probleem met het dragen van een masker is dat het vaak onjuist gebruikt wordt en dat er met name een besmetting kan optreden bij het verkeerd afzetten van het mondmasker waarbij de buitenkant, waar het virus op kan zitten, wordt aangeraakt.
Er zijn 3 verschillende typen chirurgische mondneusmaskers:
Type I masker: Bedoeld voor cliënten, niet voor medewerkers.
Type II masker: Voor gebruik door medewerkers in die gevallen waarbij een mondneusmasker vereist is, maar waar er geen risico bestaat op spatten van lichaamsvloeistoffen.
Type IIR masker: Dit is de niet-vochtdoorlatende variant. Het is bedoeld ter bescherming van de neus- en mondslijmvliezen tegen spatten van lichaamsvloeistoffen.
Er zijn 3 typen ademhalingbeschermingsmaskers:
FFP1 masker: dit is het laagste prestatieniveau om van een beschermingsmasker te kunnen spreken. Dit masker heeft een efficiëntie van minimaal 80% tegen partikels die door de lucht verspreid worden. De zijkant lekkage (rondom het gezicht) mag niet meer zijn dan 22%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van het norovirus.
FFP2 masker: Is de gemiddelde categorie beschermingsmaskers en heeft een efficiëntie van 94%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 8%. Dit masker wordt o.a. gebruikt wanneer er sprake is van TBC.
FFP3 masker: Deze klasse biedt de hoogte bescherming en heeft een minimale efficiëntie van 99%. De zijkant lekkage mag niet meer zijn dan 2%. Dit masker wordt o.a. gebruikt bij het werken met cytostatica.
Bron Abena